Voor meer informatie kunt u klikken op het desbetreffend rechtsgebied >

Incassorecht

 

Wanneer klanten uw producten en diensten afnemen, is dat goed voor de omzet. Wanneer de betaling van de facturen uitblijft, kan dat een probleem vormen. Zeker wanneer de onbetaalde facturen zich opstapelen. Door snel en accuraat op te treden, kunnen openstaande incasso’s snel worden aangepakt en geïncasseerd. Houdt u er rekening mee dat u over uitstaande facturen btw betaald.

Het incassorecht is een op zichzelf staand vakgebied. Aan het uit handen geven van openstaande facturen zijn allerlei regels verbonden en er komen meerdere partijen bij kijken. Het aanschrijven van een debiteur kan worden gedaan door een incassobureau.

Wanneer u uw klant een laatste herinnering heeft gestuurd, met de vermelding dat bij het uitblijven van de betaling u de vordering uit handen gaat geven, kunt u het dossier overdragen aan een incassobureau. Dit geeft in veel gevallen voldoende druk om de debiteur tot betaling aan te zetten. Er zijn geen algemene richtlijnen voor de werkwijze van incassobureaus en ieder incassobureau is vrij om een eigen werkwijze te hanteren. Het is daarom belangrijk om van tevoren te kijken wat de werkwijze is van het incassobureau dat u wilt inschakelen.

Klanten van Meesterwerk voor Ondernemers kunnen gebruik maken van de incasso-ondersteuning, waarbij het voortraject gratis is.

Openstaande incasso’s kunt u ook overdragen aan een advocaat. In sommige gevallen is het zelfs noodzakelijk om een advocaat in te schakelen, aangezien bij sommige zaken een advocaat verplicht is. Wanneer het factuurbedrag niet in het voortraject wordt geïncasseerd, kan een gerechtelijke procedure worden gestart. Via de kantonrechter is het mogelijk om zaken te voeren met bedragen tot € 25.000,- euro. Wanneer de vordering een bedrag boven de € 25.000,- bedraagt, moet de zaak worden gevoerd bij de rechtbank. In dat geval is een advocaat verplicht. Vorderingen betreffende huurrecht zijn een uitzondering. Deze zaken kunnen ongeacht het bedrag vertegenwoordigd worden door een incassobureau.

Hoe een incassotraject verloopt en wie de zaak kan en moet voeren, hangt dus af van verscheidende factoren. Voor meer informatie, vragen over de werkwijze of het aanleveren van dossiers kunt u contact met ons opnemen.

> Terug naar home >