De feestdagen komen eraan en bedrijven bereiden zich voor op de afsluiting van het jaar. Nog een paar weken en het is zover. Normaal wordt er ieder jaar nagedacht over de gebruikelijke eindejaarsafsluiting of de kerstborrel. Dat zal dit jaar met COVID–19 anders ingevuld gaan worden en heeft men rekening te houden met een aantal zaken zowel in de voorbereiding als de uitvoering.

Of er meer bewegingsvrijheid rond de feestdagen zal zijn is nog onduidelijk. De zekerheid om op tijd alles te organiseren, in afwachting van meer versoepeling, heb je eigenlijk niet. Tenslotte is het de bedoeling de drukte in de decembermaand zoveel mogelijk te spreiden. Het kabinet hoopt begin december meer duidelijkheid te kunnen geven over hoe de feestdagen gevierd kunnen worden. Dat maakt het spontaan organiseren van het jaarlijkse gezamenlijke eindejaarsfeestje of kerstborrel lastig. De horeca is momenteel dicht en heeft men geen zicht op het moment waarop eet- en drinkgelegenheden weer open kunnen zijn.  Ook al kan men laten bezorgen dan nog heb je te maken met de huidige COVID–19 maatregelen. Tenslotte weet je niet of er in de aanloop naar de feestdagen een wat gunstiger versoepeling van de maatregelen zal zijn.

Geloof het of niet er zijn organisaties die hierop inspelen, denk hierbij aan een online digitaal spel met werknemers, een gezamenlijke online workshop van koken tot en met het maken van iets creatiefs. Vergeet ook niet om op tijd te zijn met het versturen van kerstpakketten. Men is er zich wel van bewust, maar er is nadrukkelijk het advies om de kerstpakketten echt op tijd aan te leveren. Er wordt sinds de COVID-19 en gedeeltelijke lockdown meer online besteld en de druk op de bezorging is enorm zeker nu de feestdagen eraan komen.

Men kan afwachten wat de overheid gaat beslissen of men maakt de keuze om iets te organiseren wat voor nu verantwoord is en men de zekerheid heeft dat het in ieder geval door kan gaan. Gezamenlijk online met elkaar wat ondernemen, een spel, of workshop al dan niet voorzien van een verzorgd hapje en een drankje. Wellicht iets minder feestelijk maar wel gezellig…..
En dat is waar we met z’n allen eigenlijk wel aan toe zijn.

 

 

Lees hier de laatste artikelen van Meesterwerk voor Ondernemers.