Wanneer u verzeild bent geraakt in een conflict, is de rechter niet direct de enige optie die u heeft. Een andere keuze kan mediation zijn. Mediation kan op allerlei conflicten worden toegepast, zowel in de privésfeer als bij zakelijke conflicten. Mediation heeft voordelen ten opzichte van een juridisch traject. Dit artikel zet 6 voordelen van mediation op een rijtje.

 

1. Een oplossing die voor beide partijen acceptabel is

Bij mediation gaat het niet alleen over wie er gelijk heeft. De insteek is een oplossing vinden, waar beide partijen zich in kunnen vinden. Dat zal een kwestie van geven en nemen zijn, maar in de basis heb je veel meer invloed, dan wanneer een rechter een oordeel over de situatie uitspreekt. Uiteraard moeten beide partijen bereid zijn hieraan mee te werken. Naar elkaar luisteren is in dit geval een belangrijk uitgangspunt, een mediator kan en zal hier sturing bij geven.

 

2. Snelheid

Een mediation procedure verloopt veel sneller dan een procedure bij de rechtbank. Gemiddeld duurt mediation 3 tot 5 sessies van anderhalf uur. Het conflict wordt dus veel sneller opgelost, dan bij een procedure via de rechtbank. Die kunnen maanden al dan niet jaren duren.

 

3. Minder stress

Onderzoek wijst uit dat een mediation procedure minder stress met zich mee brengt dan een procedure via de rechtbank. Eén van de factoren die daarbij meespelen is de snelheid. Een snellere procedure, geeft eerder een oplossing en daarmee minder stress. Een andere factor is de eigen inbreng. Doordat u zelf inbreng heeft in het proces en de mogelijke oplossingen, bent u minder gebonden aan een bindende uitspraak en kunt u mede bijsturen.

 

4. Informelere sfeer

Mediation is veel minder formeel dan een gerechtelijke procedure. Geen gedoe of ingewikkelde procedures, maar met een kopje koffie of thee rondom de tafel.

 

5. Niet beperkt tot juridische argumenten

Waar een rechter alleen zal kijken naar feiten & juridisch onderbouwde argumenten, biedt mediation ook de ruimte om vanuit gevoel te praten. Dit biedt de mogelijkheid om uw hart te luchten.

 

6. Alles is vertrouwelijk

Wat tijdens mediation sessies wordt besproken, is strikt vertrouwelijk. Vooraf wordt daarvoor getekend door beide partijen en de mediatior. Dit maakt openlijk spreken makkelijker.

 

Dit zijn 6 voordelen van mediation. Mochten de partijen tevergeefs niet tot een oplossing komen tijdens een mediation traject, kan altijd nog de stap naar de rechter worden gezet.


© Meesterwerk voor Ondernemers

 

Lees hier de laatste artikelen van Meesterwerk voor Ondernemers.