De Europese Centrale Bank heeft nieuwe 100 en 200 euro briefjes gepresenteerd. Het formaat is iets kleiner dan de oude briefjes. Eveneens gaat het 500 euro briefje uit de omloop. Deze briefjes worden namelijk nauwelijks door burgers gebruikt. Met name criminelen gebruiken het briefje van 500 bij grote transacties en om dat tegen te gaan, worden ze uit de reguliere omloop gehaald. Vanaf 2019 wordt het briefje niet langer gedrukt, maar het blijft wel een wettig betaalmiddel.

De nieuwe briefjes van 100 en 200 euro zijn dus kleiner dan hun voorganger. Belangrijker dan het formaat is om te weten hoe een briefje kan worden gecheckt op echtheid.

Het 100 briefje is voorzien van allerlei echtheid kenmerken. Wanneer je je vinger over de voorkant wrijft voel je langs de linker- en rechter uiteinden korte lijntjes. De grootste afbeelding, het grote waarde getal en het linker uiteinde van het briefje voelen dikker aan. Wanneer je het bankbiljet tegen het licht houdt, wordt een vervaagde afbeelding zichtbaar. Een portret van Europa, de waarde van het briefje en een raam zijn daarop zichtbaar. Wanneer je het briefje op een donkere ondergrond legt, worden de lichte onderdelen van de afbeelding donker. Dit is met name goed te zien bij het waarde cijfer.

Dit zijn slechts enkele eigenschappen van het briefje. Voor een volledig overzicht heeft de Europese Centrale Bank een video beschikbaar gesteld.

Lees hier de laatste artikelen van Meesterwerk voor Ondernemers.