advocaat-tarieven-nederland-belgie-meesterwerkvoorondernemers-uurtarief-bepalen

Onlangs onderzoek heeft uitgewezen dat het uurtarief van Nederlandse advocaten hoger ligt dan het uurtarief van Belgische advocaten. Het onderzoek is uitgevoerd door Kelvin Koolhaas, junior onderzoeker van onderzoeksgroep Recht en Veiligheid van de Hogeschool Inholland (Rotterdam).

Eén van de redenen die hiervoor wordt gegeven, is dat Nederland in verhouding minder advocaten per persoon heeft dan België. De concurrentie onder advocaten is daarmee in België hoger dan in Nederland.

Dit argument is alleen van toepassing op advocaten, want er is een reden waarom Nederland minder advocaten heeft. In vergelijking met België zijn er in Nederland veel meer en verschillende juridische dienstverleners. Belgische advocaten kennen minder concurrentie van andere juridische dienstverleners dan advocaten in Nederland.

Het uiteindelijke tarief dat bepaalde juridische werkzaamheden gaat kosten, is veelal lastig in te schatten. Het totaalbedrag is van verschillende factoren afhankelijk. In Nederland wordt meestal een schatting gemaakt van de werkzaamheden en de benodigde uren om een indicatie van de kosten te geven.

In het onderzoek werd geconcludeerd dat een vaste prijslijst voor advocatenwerkzaamheden lastig is. Wat in het onderzoek als optie wordt aangedragen, is een lijst met algemene werkzaamheden en de gemiddelde kosten per soort werkzaamheden als prijsrichtlijnen. Toch is iedere zaak verschillend en zullen de advocaaturen en daarmee de uiteindelijke advocaatkosten zaak afhankelijk zijn.

Bij Meesterwerk voor Ondernemers weten we dat advocaatkosten al snel hoog kunnen oplopen. Dat is een van de redenen waarom wij een gereduceerd uurtarief in ons servicepakket hebben opgenomen. Met dit gereduceerde uurtarief willen we zoveel mogelijk voorkomen dat ondernemers halverwege een rechtszaak in de problemen komen, vanwege het uurtarief van de advocaat.

© Meesterwerk voor Ondernemers, 2017