Ondernemers die nog geld tegoed hebben van een onderneming uit een ander EU-land, moeten makkelijker aan hun geld kunnen komen. Voortaan wordt het makkelijker en goedkoper om beslag te laten leggen op de bankrekening van een debiteur, die is gevestigd in een ander EU-land.

Voorheen kreeg men vooraf een waarschuwing, maar met de nieuwe regelgeving is dat niet meer het geval. Dat betekent dat debiteuren niet meer op voorhand al het geld kunnen wegsluizen. Daarnaast wordt de procedure vereenvoudigd. Er zijn voortaan standaardformulieren bij de rechter in het desbetreffende EU-land beschikbaar die  ingediend kunnen worden. Die leiden binnen 10 dagen tot conservatoire beslaglegging, mits er voldoende bewijs is.

Met deze wijzigingen wordt de procedure eenvoudiger en daarmee ook goedkoper. Advocaatkosten zullen volgens EU-commissaris Vera Jourova (justitie) lager worden. Met name kleinere bedrijven kunnen hiervan profiteren. De procedure geldt in de hele EU, met uitzondering van Denemarken en het Verenigd Koninkrijk.