Koop & verkoop aandelen

Het komen en verkopen van aandelen is iets wat goed moet gebeuren. Zowel koper als verkoper hebben er baat bij dat de overdracht van aandelen goed verloopt.

 

Het kopen van aandelen

Tegenwoordig is het een stuk eenvoudiger om aandelen te kopen dan vroeger. Waar men vroeger naar een bank moest voor de aanschaf van aandelen, kan dat nu geregeld worden vanuit uw eigen stoel. Wanneer u besluit aandelen over te nemen van iemand anders, moet er een juridische overeenkomst worden opgesteld, waarin alle afspraken omtrent de overdracht van de aandelen worden vastgelegd. Op deze manier weten beide partijen waar ze aan toe zijn.

 

Het verkopen van uw aandelen

Het is en blijft een dilema, wat is nu het beste moment om uw aandelen te verkopen? Veelal blijkt pas achteraf wat een goed moment geweest zou zijn voor de verkoop van uw aandelen. Er zijn verschillende strategieën en tips om het beste verkoopmoment te bepalen.

Een aantal tips omtrent de aan- en verkoop van aandelen:

  • Houd de ontwikkelingen van het bedrijf in kwestie in de gaten. Worden er binnenkort nieuwe producten gelanceerd? Gaat er op korte termijn een fusering plaatsvinden? Heeft u redenen om aan te nemen dat de toekomst van het bedrijf rooskleurig is? In dat geval: wacht nog even met het verkopen van de aandelen.
  • Resultaten uit het verleden, bieden geen garantie voor de toekomst. Het is een zeer menselijke gedachtegang om te denken dat aandelen die vroeger veel opleverde, dat nu ook nog wel zullen doen. Probeer in het verleden behaalde resultaten los te zien van de resultaten van de toekomst.
  • Houd de verwachtingen voor de markt van het bedrijf in de gaten.
  • Analyseer het financiële plaatje van het bedrijf. Hebben ze relatief veel vreemd vermogen of juist erg veel liquide middelen? Deze zaken spelen mee met de continuïteit van het bedrijf.
  • Hoe doet de concurrentie van het bedrijf het? Zijn er concurrenten die tegen een lagere prijs een beter product kunnen aanbieden? Hou hierbij ook altijd de concurrentie vanuit het buitenland in uw achterhoofd.

Voor een goede inschatting van de waarde van de aandelen, is kennis en verdieping een must. Investeer daarom nooit in een bedrijf of markt waar u geen kennis over heeft. Zeker niet als u ook geen tijd heeft om u erin te verdiepen. Verdieping en kennis maakt het mogelijk om een goede/betere inschatting te maken van de toekomst van het bedrijf in kwestie.

De volgende modelovereenkomst kan als leidraad worden gebruikt voor de verkoop/aankoop van aandelen.

Onze handige documenten zijn alleen toegankelijk voor leden.

Bent u al lid? Log dan in aan de rechterzijde van de pagina (of onderaan op mobiel).

<- Terug naar handige documenten