failliet-faillissement-juridischnieuws-meesterwerkvoorondernemers

Wanneer u uw rekeningen niet meer kunt betalen en uw schulden niet meer kunt aflossen, kan een faillissement in zicht komen. Een faillissement kan door schuldeisers worden aangevraagd, maar u kunt ook zelf een faillissementsaanvraag in gang zetten. De aanvraag voor een faillissement verloopt via een procedure bij de Rechtbank.

 

Faillissement aanvraag door derden
Een faillissement kan worden aangevraagd door schuldeisers.  Er moeten minimaal twee schuldeisers zijn om de faillissementsprocedure van uw bedrijf in gang te zetten.

Eigen faillissement aanvragen
Het is mogelijk uw eigen faillissement  aan te vragen. Ook deze procedure verloopt via de Rechtbank.  Op de website rechtspraak.nl  kunt u kijken bij welke rechtbank u moet zijn. Daarnaast kunt u daar ook het formulier vinden, waarmee het faillissement kan worden aangevraagd.

Wanneer u uw eigen faillissement aanvraagt, moet u mondeling kunnen toelichten waarom u uw rekeningen en schulden niet meer kunt betalen. Bij deze procedure is de bijstand van een advocaat niet verplicht. Wanneer de rechter het met u eens is dat u niet langer aan uw financiële verplichtingen kunt voldoen, wordt het faillissement toegewezen. Vervolgens wordt er een curator aangesteld.

Wat doet een curator bij faillissement?
Vanaf het moment dat uw onderneming failliet is verklaard, neemt de curator het bestuur van het bedrijf volledig over. De curator is gemachtigd om uw bezittingen te verkopen en de opbrengst te verdelen onder de schuldeisers. Andere beslissingen die de curator maakt is of u direct met uw werkzaamheden moet stoppen of pas op een later moment, maar ook welke werkzaamheden u wel en niet mag uitvoeren. Wanneer er eenmaal een curator is ingesteld, heeft u niets meer te zeggen over uw bedrijf.

© Meesterwerk voor Ondernemers, 2016