Overexposed-Stockphoto-Girl-ArianneBedrijven mogen niet zomaar afbeeldingen van het internet gebruiken voor hun website of andere communicatie uitingen. De maker van de foto of illustratie heeft veelal het auteursrecht over deze afbeelding. Vanuit onschuld en door onwetendheid komt het voor dat een ondernemer voor z’n website een afbeelding illegaal gebruikt.

Enige tijd later ligt er vervolgens een brief op de mat met een rekening en eventuele boete voor het gebruiken van de foto/illustratie zonder geldige licentie.

Mede hierdoor zijn websites met een beeldbank ontstaan. Tegen betaling kunt u legaal de afbeeldingen gebruiken voor commerciële doeleinden. Voorbeelden van grote beelddatabanken zijn Shutterstock en Istockphoto. Met meer dan 100 miljoen beelden, is de keuze enorm.

Toch is het aan te raden wel enig onderzoek te doen naar een beeld dat u wilt gebruiken. Niet vanuit juridisch oogpunt, maar vanuit originaliteit. Er zijn namelijk een aantal foto’s en personen die zo vaak worden gebruikt, dat ze op zichzelf een beeldmerk zijn geworden.

Zo ook met ‘overexposed stockphoto girl’.

overexposed-stockphoto-girl-istock-beeldrechten

De foto’s met deze vrouw komen inmiddels terug op zoveel reclame uitingen van diverse bedrijven, dat ze een eigen Facebookpagina heeft gekregen. Hoewel een foto gebruiken van een beelddatabank volledig legaal is, is in dit geval de originaliteit en ‘het eigen beeldmerk’, ver te zoeken.

overexposed-stockphoto-girl-istock-beeldrechten-example

De moraal van dit verhaal; zorg altijd dat u de rechten of licentie heeft voor het gebruik van een bepaalde afbeelding, maar doe ook onderzoek naar de originaliteit van de afbeelding in kwestie.

Lees hier de laatste artikelen van Meesterwerk voor Ondernemers.

Volg ons op LinkedIn of